راهنمای انتخاب کمپرسور باد به زبان ساده [ویدیو + نقد و بررسی]
چه مدل کمپرسوری نیاز دارم؟
در بازار ایران، دو نوع اصلی کمپرسور وجود دارد: پیستونی و اسکرو. زمان انتخاب کمپرسور قبل از هر کاری باید مشخص کنیم که به کدامیک از این دو مدل نیاز داریم.
آیا کمپرسور پیستونی نیاز دارم؟
پر مصرف ترین نوع کمپرسور در بازار کمپرسور پیستونی است. دقیقا همان کمپرسورهایی هستند که در اکثر جاها مانند تعمیرگاه ها یا کارگاه های صنعتی کوچک آن ها را دیده ای.
- مناسب برای حجم هوای کمتر از ۱۰۰۰ لیتر در دقیقه.
- نمیتوانند به صورت مداوم کار کنند و پس از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه استفاده، نیاز به استراحت دارند.
- بیشتر برای کارگاههای کوچک و استفادههای متناوب مثل ابزارهای بادی یا نجاری مناسب هستند.
آیا کمپرسور اسکرو نیاز دارم؟
کمپرسور های اسکرو بیشترین محبوبیت را در کاخانهها و صنایع متوسط و بزرگ دارد. احتمالا در کارخانهها یک معکب و مستطیل ساده که در کنار یک مخزن 1000 لیتری قرار دارد، دیده اید.
- مناسب برای حجم هوای بیشتر از ۱۰۰۰ لیتر در دقیقه.
- میتوانند به صورت مداوم و بدون توقف کار کنند.
- ایدهآل برای کارخانهها و خطوط تولید که به هوای فشرده مداوم نیاز دارند.
کدام مناسب کار من است: کمپرسور سایلنت یا معمولی؟
کمپرسور ها به لحاظ صدا به 2 دسته کلی تقسیم بندی می شوند:
- کمپرسور های پیستونی معمولی
- کمپرسور های سایلنت (کم صدا)
نکته: به شخصا همیشه به مشتریان کمپرسور پیستونی معمولی را پیشنهاد می دهم چرا که کیفیت و دوام بسیار بیشتری دارند. اما اگر به هر دلیلی فاکتور صدا، مهمترین معیار شما برای انتخاب کمپرسور است باید مدل سایلنت را انتخاب کنید.
کمپرسور چند لیتری نیاز دارم (حجم هوای فشرده)؟
شاید مهمترین سوالی که زمان خرید کمپرسور لازم باشد از خودمان بپرسیم این باشد که واقعا ما به چقدر حجم هوای فشرده نیاز داریم یا به عبارت ساده تر کمپرسور چند لیتری باید بگیرم؟
میزان هوای فشرده مورد نیاز، بستگی به تعداد و نوع دستگاههایی که داریم دارد.
مرحله ۱: ابتدا لیست دستگاهی که نیاز به باد دارند را تهیه می کنیم. (اگر فقط یک دستگاه داریم از این مرحله عبور می کنیم)
نکته: میزان مصرف هر دستگاه معمولاً به صورت لیتر بر دقیقه (L/min) یا CFM در کاتالوگ دستگاه نوشته شده است.
مرحله ۲: میزان مصرف دستگاه ها را با هم جمع می بندیم.
نکته: اگر چند دستگاه به صورت همزمان کار میکنند، مصرف آنها را جمع بزنید.
برای درک بهتر از این مراحل بهتر است در یک مثال عملی این کار را با همدیگر انجام دهیم.
تصور کن من در شرکت یک دستگاه CNC دارم و در کنار آن همزمان از یک دریل و اره بادی استفاده می کنم. به دفترچه راهنما هر کدام که مراجعه می کنم می بینم به ترتیب اعداد زیر را نوشته است:
- دستگاه سی ان سی: 350 lit/min
- اره بادی: 100 lit/min
- دریل بادی: 150 lit/min
برای بدست آوردن حجم هوای فشرده مورد نظر فقط کافی است این اعداد را با همدیگر جمع ببندیم.
350+150+100= 600
خیلی خب تا اینجا مشخص شد من به ۶۰۰ لیتر بر دقیقه هوای فشرده نیاز دارم. حالا بهتر است یک ضریب اطمینانی هم برای خودم در نظر بگیرم. پس با این وجود یک کمپرسور ۶۵۰ لیتری یا در حالت بهتر یک کمپرسور ۱۰۰۰ لیتری می تواند انتخاب من باشد.
کمپرسور پیستونی ایتالیایی یا چینی بخرم؟
قبل از هر چیزی اجازه بده توضیح بدهم در بازار ایران به چه کمپرسور چینی می گویند و به چه کمپرسور ایتالیایی.
در ایران اگر برند هواساز کمپرسور ایتالیایی باشد مثلا ABAC به آن کمپرسور ایتالیایی می گویند و اگر هواساز چینی باشد می گوییم کمپرسور چینی است. تمام این ها فارق از برند الکتروموتور و یا مخزنی است که داخل ایران ساخته می شود.
حالا چرا؟
چون مهمترین قسمت کمپرسور مخصوصا کمپرسور پیستونی، هواساز آن است. من در ادامه مزایا و معایب هر کدام را می گویم که راحت تر بتوانی تصمیم بگیری.
در آخر پیشنهاد من این است که اگر به لحاظ مالی مشکلی ندارید حتما کمپرسور ایتالیایی بگیرید چرا که کیفیت آن طی سالیان سال پایدار خواهد بود اما هواساز های چینی به مرور دچار مشکل و افزایش صدا می شوند.
3 نکته که قبل از خرید کمپرسور باید در نظر بگیری
نکته اول: چقدر فضا کاری داری:
کمپرسور ها بصورت کلی خیلی فضا اشغال نمی کنند اما اگر محدودیت فضا داری بهتر است کمپرسور هایی که مخزن آن ها ایستاده هستند را انتخاب کنی. (تفاوت قیمتی ندارند)
نکته دوم: بودجه را در نظر بگیر:
در عین حالی که زمان خرید باید بودجه توجه داشته باشی نباید کیفیت را فدای قیمت کنی. پیشنهاد من این است که خریدت را از شرکت هایی که انجام بده که امکان خرید شرایطی را برایت فراهم می کنند. ( این امکان در کمپرسورسازان CZ وجود دارد)
نکته سوم: نوع کاربرد کمپرسور:
اگر نیاز به هوای فشرده پیوسته دارید قطعا باید کمپرسور اسکرو استفاده کنید اما اگر بصورت مداوم نیاز به هوای فشرده ندارید و می توانید هر ۱۵ دقیقه یکبار به دستگاه ۱۰ دقیقه فرصت خنک شدن بدهید آن زمان می توانید از کمپرسور پیستونی استفاده کنید.
نکته چهارم: مشاوه قبل از خرید:
همیشه مشاوره کردن باعث می شود تصمیمات بهتری بگیریم. اگر نیاز به مشاوره داشتید حتما با ما تماس بگیرید. ما صادقانه و رایگان مشاوره می دهیم.
دسته بندی انواع کمپرسور باد
دو نوع کمپرسور هوا وجود دارد: کمپرسورهای جابجایی مثبت (کمپرسور پیستونی، کمپرسور اسکرو، کمپرسور روتاری وانی) و کمپرسورهای گریز از مرکز که به عنوان کمپرسورهای دینامیکی شناخته میشوند.
اکثر کمپرسورهایی که در صنایع استفاده می شود از نوع جابجایی مثبت هستند در واقع این کمپرسورها برای کاهش حجم هوا و فشرده کردن آنها از یک مکانیزم داخلی استفاده می کنند نیروی محرکه این کمپرسورها اغلب از طریق موتورهای الکتریکی تامین میشود.
کمپرسورها به طور کلی به دو دسته جابجایی مثبت (پیستونی، اسکرو، روتاری وانی) و گریز از مرکز تقسیم میشوند که هر کدام مزایا و معایبی دارند و برای کاربردهای خاصی مناسب هستند. برای انتخاب کمپرسور باید به عواملی همچون ظرفیت، سیکل کاری، کیفیت هوای فشرده، بازدهی انرژی، قابلیت حمل، منبع تغذیه، استانداردهای ساخت و تست، سطح صدا و قیمت توجه کنید.
سوالات متداول
سوال اول: در چه مواردی از استانداردهای ASME و API استفاده میشود؟
استانداردهای ASME و API نقش بسیار مهمی در تضمین ایمنی، کیفیت و قابلیت اطمینان تجهیزات در صنایع مختلف دارند. هر دو استاندارد، مجموعه قوانین، روشها و مشخصات فنی را برای طراحی، ساخت و بازرسی تجهیزات مانند مخازن تحت فشار، لولهها، شیرآلات، پمپها و کمپرسورها ارائه می دهند.
سوال دوم: از کمپرسور باد دیزلی بیشتر در چه صنایعی استفاده می شود؟
کمپرسورهای دیزلی بیشتر در معادن و صنعت راه سازی، چکش های تخریب و سیستم حفاری استفاده می شوند.
سوال سوم: آزمون NDE به چه معناست و برای سنجش چه مواردی است؟
آزمون غیرمخرب (NDE) به مجموعه ای از روش ها گفته می شود که برای بررسی و ارزیابی مواد و محصولات بدون آسیب رساندن به آنها استفاده می شود. این روش ها به مهندسان کمک می کنند تا عیوب داخلی و خارجی مواد مانند ترک ها، حفره ها و ناخالصی ها را شناسایی کنند.